top
Tutoriale
Mai aveti intrebari?

021 321 39 95
Sunati Acum !

Glosar de termeni utilizati
A-F | G-W

H

HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) – este o metoda de protejare a continutului digital protejat prin copyright, care utilizeaza DVI (Digital Visual Interface) sau HDMI (High-Definition Multimedia Interface, denumita anterior DVI-CE), prin encriptarea transmisiei intre sursa video precum DVD player sau computer si display-ul digital precum proiector, monitor sau televizor. Pentru a putea viziona continut digital protejat HDCP, ambele echipamente, respectiv cel de transmisie si cel de receptie trebuie, sa suporte HDCP.

HDMI: HDMI(High Definition Multimedia Interface) este o interfata necompresata all-digital/video intalnita la echimanete de ultima generatie audio/video precum DVD player, A/V receiver , monitoare video, proiectoare digitale si televiziune digitala (DTV). HDMI este compatibil cu specificatiile anterioare DVI 1.0 si suporta HDCP. HDMI suporta semnal video standard, imbunatatit sau de inalta definitie, plus semnal audio digital multicanal si control interactiv pe un singur cablu. Transmite toate standardele ATSC (Advanced Televsion Systems Comitte) HDTV si suporta audio digital pe 8 canale. Primele produse care utilizeaza HDMI au fost lansate in 2003.

High Gain Screen: Ecran care foloseste metode pentru a colecta lumina si pentru a o reflecta inapoi audientei crescand stralucirea imaginii in comparatie cu un perete alb sau un ecran semi-mat. Tehnologiile includ ecrane curbe, folii speciale din metal (unele polarizate), si ecrane acoperite cu microsfere din sticla. Preturile si performantele variaza foarte mult.

 

I

Infra-red Remote: Telecomanda ce transmite in infrarosu. Distanta maxima tipica este de 10-12 m. Telecomenzile in infrarosu au nevoie de linie directa sau reflexie cu ajutorul unei suprafete rigide. Prezentatorul trebuie sa stie incotro sa orienteze telecomanda. Unele proiectoare au senzorii IR si in fata si in spate, pentru a facilita receptia. Cand se opereaza la distanta maxima, este necesara orientarea directa catre proiector. Atentie la linia vizuala – capul unei persoane interpus intre telecomanda si proiector poate face telecomanda inutilizabila.

Interlaced Video: Sistem video in care fiecare cadru este alcatuit din doua campuri video. Liniile fara sot sunt continute in primul camp, iar cele cu sot sunt continute in al doilea camp. Cand imaginea este transmisa unei unitati video, precum un televizor, cadrele fara si cu sot sunt afisate cu frecvente de 50 sau 60 cadre pe secunda, iar ochii percep o singura imagine intreaga.

Invert Image: Imagine rasturnata pentru a compensa pozitia proiectorului la montarea pe tavan. Proiectoarele se monteaza in mod normal rasturnat pe tavan. Pozitia uzuala este cu proiectorul plasat la inaltimea marginii inferioare a ecranului in cazul pozitionarii pe masa sau la nivelul marginii superioare a ecranului la montarea pe tavan.

IR Communication Standard: Standard de comunicare IR (Infrarosu) – multe laptopuri au un post infrarosu care foloseste un standard recent pentru comunicatie fara fir cu periferice (imprimante care folosesc noul standard) sau alte echipamente. Doar cateva proiectoare folosesc acest standard. Standardul mai permite telecomenzilor lor sa comunice direct cu laptopul pentru a-l controla/comanda. O interesanta noua facilitate, pentru ca in mod normal, in salile medii si mari esti mai aproape de de computer decat de proiector.

 

K

Keystone: Denumit si efect de bolta, este o distorsiune a imaginii datorata faptului ca proiectia nu este perpendiculara pe ecran. Conform legilor opticii, in acest caz imaginea nu mai este rectangulara ci trapezoidala. De obicei proiectia este inclinata numai in plan vertical insa uneori se intampla sa fie inclinata si in plan orizontal.

Keystone Correction: Corectie a efectului de bolta, pentru a reface imaginea rectangulara. Se poate face prin pozitionarea proiectorului perpendicular pe ecran. Pentru ca acest lucru este de multe ori imposibil sau greu de realizat, majoritatea proiectoarelor sunt echipate cu un sistem de corectie cu reglare optica, mecanica sau aplicand o corectie digitala imaginii. Corectia de bolta poate fi uni sau bidimensionala, manuala sau automata, depinzand de proiector sau de fabricant. Unele proiectoare au sisteme de corectie a efectului de bolta pe orizontala, permitand imagini rectangulare, chiar cu proiectie laterala la unghiuri foarte mari.

 

L

Laser Pointer – mic indicator care include un laser alimentat cu o mica baterie. Proiecteaza o raza subtire, de obicei rosie, de inalta intensitate foarte vizibila pe ecran. Excelent pentru a indica obiecte sau texte din imaginea proiectata.

LCD (Liquid Cristal Display) – afisaj cu cristale lichide, fabricat in mai multe forme, dimensiuni si rezolutii. Scopul principal este de a prezenta o imagine digitala. O alta utilizare comuna este ecranul unui laptop.

Lens Shift: Aceasta facilitate permite ca obiectivul proiectorului sa fie deplasat pe verticala si/sau orizontala. Cele mai multe mecanisme sunt motorizate, cele cu deplasare pe verticala fiind cele mai populare. Cu un asemenea proiector puteti face corectie optica a efectului de bolta (Keystone correction).

Letterbox: O metoda de a pastra raportul de aspect original al unei imagini cand este prezentata cu un proiector ce are alt raport de aspect. Se realizeaza prin afisarea imaginii complete si afisarea unei zone negre acolo unde nu exista imagine.

Lux: Un standard pentru masurarea luminii. Datele puse la dispozitie de producatori de obicei nu dau informatiile necesare pentru a compara un produs cu un altul.

 

N

Native Resolution - Rezolutie Nativa: se refera la numarul fizic de pixeli intr-un display. De exemplu un proiector SVGA are 800 de pixeli pe orizontala x 600 pixeli pe veriticala, in total 480 000 pixeli. Aceasta este rezolutia nativa a proiectorului. Proiectoarele pot reproduce imagini cu rezolutie mai mare sau mai mica prin scalare. Scalarea reduce rezolutia imaginii mai mari si mareste rezolutia imaginii mai mici pentru a o potrivi cu rezolutia nativa a proiectorului.

NTSC: Standardul american pentru video si televiziune, utilizat in emisfera vestica, Japonia si alte tari asiatice. Standardul NTSC are o rezolutie de 525 linii si este transmis intr-un canal de 6 MHz cu o frecvanta de 30 cadre pe secunda.

 

O

OHP: Abreviere comuna pentru retroproiector. Provine de la denumirea in engleza: OverHead Projector.

Overhead Projector – retroproiector, dispozitiv de proiectie alcatuit dintr-o sursa de lumina, o platforma transmisiva sau reflectiva, si un sistem de lentile cu posibilitati de focalizare. Retroproiectorul este destinat sa proiecteze imagini de pe folii transparente pe un un ecran. Retroproiectoarele transmisive sunt foarte voluminoase iar cele reflective sunt mai mult compacte.

 

P

PAL: Standard european si international pentru video si televiziune (Phase Alternating Line) cu o rezolutie (650 linii) mai mare decat NTSC (525 linii)

Panel - Panoul este predecesorul videoproiectoarelor de astazi. Este mai mare si mai greu decat un notebook si produce o imagine similara cu a acestuia. Pentru ca nu aveau sursa de lumina, erau folosite impreuna cu un retroproiector transmisiv.

Panel Link: Interfata digitala utilizata pentru a transmite semnal video de la un PC/laptop unui proiector. Suporta rezolutii de la 640x480(VGA) pana la 1600x1200(UXGA).

Passive Matrix LCD: Panou LCD cu matrice pasiva folosit la primele LCD-uri. Sunt controlate de un singur sistem de procesare, pentru tot ecranul spre deosebire de cele active sau poly-silicon, care au circuite separate pentru fiecare pixel. Rezulta un panou cu foarte slaba dinamica a culorii. Sunt extrem de lente: pe laptopurile cu asemenea ecrane, cursorul in miscare pe ecran, devine invizibil pana cand se opreste intr-o pozitie.

Poly-Si (silicon) LCD: O tehnologie foarte populara pentru proiectoarele LCD de acum. LCD-uri monocrome sunt pozitionate pe fiecare din cele trei cai optice de culoare ale proiectorului, unul pentru Rosu (Red), altul pentru Verde (Green) si inca unul pentru Albastru (Blue). Rezulta culori saturate si rapoarte de contrast in jur de 200:1. Tehnologia Poly-Si este de asemenea mai rapida decat TFT cu matrice activa (Active Matrix TFT), pentru prezentari video si multimedia de mai buna calitate.

Power Zoom: Obiectiv zoom asistat de un motor electric controlat ori de la panoul de control al proiectorului ori din telecomanda.

Progressive Scan: Tip de scanare in care toate liniile orizontale ale unei imagini sunt afisate deodata pentru un singur cadru, spre deosebire de scanarea intretesuta (interlaced), in care un cadru este alcatuit din doua campuri in care primul contine liniile orizontale fara sot si al doilea pe cele cu sot. Scanarea progresiva este utilizata de proiectoare, monitoare de computer, unele televizoare si sisteme TV de inalta rezolutie (HDTV), precum si de unele camere de luat vederi digitale.

Projector: Un proiector este un aparat care integreaza o sursa de lumina, un sistem optic, electronica si afisaje pentru a proiecta imagini preluate de la un computer sau un alt aparat video pe un perete sau pe un ecran, in scopul de a obtine imagini foarte mari. Exista sute de produse disponibile pe piata diferentiate prin rezolutie, stralucire si alte caracteristici, care le fac potrivite pentru o gama larga de aplicatii. Proiectoarele se conecteaza la computer sau la alte dispozitive video la fel cum se conecteaza un monitor de calculator.

 

Q

QXGA: Este utilizat pentru a defini o rezolutie specifica de afisare. Rezolutia este determinata de numarul de “puncte” individuale pe care un afisaj le utilizeaza pentru a crea o imagine. Aceste “puncte” se numesc pixeli. Un afisaj QXGA are 2048 pixeli pe orizontala si 1536 pe verticala rezultand o rezolutie totala a afisajului de 3 145 728 de pixeli individuali, care compun imaginea proiectata de proiector. Un afisaj QXGA are o rezolutie de patru ori mai mare decat a unui XGA.

 

R

Rear Screen Projection: Proiectorul plasat in spatele ecranului, invizibil audientei, proiecteaza imaginea pe ecran din partea opusa audientei. Pentru a folosi eficient spatiul, la proiectiile din spate se utilizeaza proiectoare cu unghi larg de proiectie (Short Throw Lens). Pentru ca proiectorul poate fi pozitionat chiar in mijlocul ecranului, fara sa blocheze campul vizual al cuiva, efectul de bolta (keystone) nu mai este o problema. Pentru o imagine corecta pentru audienta imaginea trebuie inversata pe orizontala.

Reverse Image: Imagine inversata in oglinda. Este o optiune comuna a proiectoarelor care resuceste imaginea pe orizontala. Imaginea inversata este utilizata la proiectia din spate. La o proiectie clasica din fata, textul, grafica sunt inversate. In cazul montarii pe tavan, combinata cu proiectie din spate, este necesara inversarea dubla a imaginii (pe orizontala si verticala).

RGB: Red (Rosu), Green (Verde), Blue (Albastru); tipul normal de monitor utilizat cu un computer. Intrarea sau iesirea RGB este deseori denumita intrare sau iesire Computer.

 

S

S-Video: O transmisie video standard care utilizeaza un conector mini-DIN cu 4 pini, pentru a trimite informatia video prin doua cai denumite luminanta (stralucire, Y) si crominanta (culoare, C). S-Video este de asemenea denumit Y/C. Un semnal compozit, iesire tipica prin jack-urile RCA din spatele majoritatii recorderelor si playerelor video, are informatiile Y si C combinate intr-un singur semnal. Filtrarea/separarea semnalelor reduce acuratetea imaginii video.

SDTV: Standard Definition Televison si este o clasa de televizoare digitale (DTV) care utilizeaza formatul 480i. 480i este un format video intretesut (interlaced) care produce un cadru intreg de 480 linii video din doua campuri succesive. Primul cadru contine liniile fara sot iar al doilea liniile cu sot.

SECAM: Standard francez si international de televiziune (Sequential Color with Memory). Rezolutia (650 linii verticale) este mai mare decat la NTSC (525 linii verticale)

Short Throw Lens: Obiectiv cosntruit pentru a obtine imagini mari la distante scurte de proiectie. Deseori sunt utilizate la proiectie din spate, in cazurile in care spatiul din spatele ecranului este limitat. Obiectivele din aceasta categorie produc in general o imagine de 3 metri de la o distanta de 2-3 metri.

sRGB: Screen Red Green Blue si este un standard propus pentru o reproducere uniforma a culorilor pe o varietate de platforme. Un obiectiv este de a inlocui paleta de 216 culori utilizata in aplicatiile web cu sRGB.

SVGA: Prescurtare utilizata pentru a defini rezolutia specifica unui afisaj. Rezolutia este definita de numarul de puncte individuale cu care un afisaj creaza o imagine. Aceste puncte sunt denumite pixeli. Un afisaj SVGA are 800 pixeli pe orizontala si 600 pe verticala, rezultand o rezolutie totala de 480 000 de pixeli care sunt utilizati pentru a compune imaginea transmisa de proiector.

SXGA: Prescurtare utilizata pentru a defini rezolutia specifica unui afisaj. Rezolutia este definita de numarul de puncte individuale cu care un afisaj creaza o imagine. Punctele sunt denumite pixeli. Un afisaj SXGA are 1280 pixeli pe orizontala si 1024 pixeli pe verticala, oferind o rezolutie totala de 1 310 720 pixeli.

 

T

TFT: Thin Film Transistor

 

U

UXGA: Prescurtare folosita pentru a defini rezolutia specifica unui afisaj. Rezolutia este definita de numarul de puncte individuale cu care un afisaj creaza o imagine. Punctele sunt denumite pixeli. Un afisaj UXGA are 1600 puncte pe orizontala si 1200 pe verticala, oferind o rezolutie totala de 1 920 000 pixeli.

 

V

VGA: Prescurtare utilizata pentru a defini rezolutia specifica unui afisaj. Rezolutia este definita de numarul de puncte cu care un afisaj creaza o imagine. Aceste puncte sunt denumite pixeli. Un afisaj VGA are 640 pixeli pe orizontala si 480 pixeli pe verticala, oferind o rezolutie totala de 307 200 pixeli individuali utilizati pentru compunerea imaginii.

 

W

Wi-Fi: Prescurtare de la Wireless Fidelity, tehnologie care este bazata pe specificatiile IEEE 802.11 pentru retele locale fara fir (WLAN – Wireless LAN), dezvoltata de Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Exista trei specificatii in aceasta familie: 802.11a, 802.11b, si 802.11g. Toate folosesc protocol Ethernet si CSMA/CA (Carrier Sense Multiple Access with Collision Avoidance) pentru repartitia cailor.

Wi-Fi (802.11a): Un standard pentru retele fara fir care opereaza in gama de frecvente de 5 GHz (5,725 GHz - 5,850 GHz) cu o rata de transfer de 54 Mbps. Banda de frecventa de GHz nu este asa de aglomerata precum banda de 2.4 Ghz, pentru ca specificatiile 802.11a ofera mai multe canale radio decat 802.11b. Aceste canale aditionale ajuta la evitarea interferentei undelor radio si microundelor.

Wi-Fi (802.11b): Standard international pentru retele fara fir care opereaza in gama de frecvente de 2.4 GHz (2,4 Ghz - 2,4835 GHz) si ofera transmisii de pana la 11 Mbps. Este o frecventa foarte utilizata. Cuptoarele cu microunde, telefoanele fara fir, echipamentele medicale si stiintifice precum si echipamentele Bluetooth functioneaza toate pe banda de frecventa de 2,4 MHz.

WSXGA: Defineste o clasa de afisaje SXGA cu o latime suficient de mare pentru a obtine un raport aspect de 16:9. Rezolutia este definita de numarul de puncte individuale pe care le utilizeaza un afisaj pentru a crea o imagine. Aceste puncte sunt denumite pixeli, iar un afisaj WSXGA are intre 1920 si 1600 puncte pe orizontala respectiv intre 1080 si 900 puncte pe verticala.

WXGA Defineste o clasa de afisaje XGA cu o latime suficient de mare pentru a permite un rapoart aspect de 16:9. Rezolutia este definita de numarul de punte individuale pe care le utilizeaza un afisaj pentru a crea o imagine. Punctele sunt denumite pixeli, iar un afisaj WXGA are intre 1366 si 1280 pixeli pe orizontala respectiv intre 768 si 720 pixeli pe verticala.

 

X

XGA - denumire utilizata pentru a defini rezolutia specifica unui afisaj. Rezolutia este definita prin numarul de puncte individuale pe care afisajul le utilizeaza pentru a crea o imagine. Aceste puncte sunt denumite pixeli. Un afisaj XGA are 1024 pixeli pe orizontala si 768 pixeli pe verticala, cu o rezolutie totala a afisajului de 786 432 pixeli individuali utilizati pentru compunerea imaginii.

 

Z

Zoom Lens: Obiectiv cu distanta focala variabila care permite ajustarea imaginii proiectate prin modificarea distantei focale in loc de modificarea distantei proiectorului fata de ecran.

Zoom Lens Ratio: Este raportul dintre cea mai mare si cea mai mica imagine obtinuta de la aceeasi distanta cu ajutorul unui proiector. De exemplu, un zoom de 1,4:1 va proiecta de la aceeasi distanta o imagine intre 3 m sau 4,2 m. Un obiectiv zoom, nu este la fel de “luminos” ca un obiectiv cu distanta focala fixa, si cu cat raportul este mai mare cu atat pierderea de lumina este mai mare.

 

___________________________________________________________________________________________________________________________
Site optimizat pentru o rezolutie de 1024x768 si apartinand 3G International srl.
Ultima actualizare 25 Februarie 2008.
Webmaster