top
Tutoriale
Mai aveti intrebari?

021 321 39 95
Sunati Acum !

 
Ghid pentru alegerea unui ecran de proiectie
Aveti nevoie de putin ajutor in alegerea ecranului perfect? Urmariti ghidul nostru si veti afla cum puteti alege un ecran in doar patru pasi.

Pasul 1 – Alegeti tipul de ecran
Pasul 2 – Alegeti suprafata de proiectie
Pasul 3 – Alegeti formatul dorit
Pasul 4 – Alegeti dimensiunea ecranului potrivit
 
Pasul 1 – Alegeti tipul de ecran
In primul rand trebuie sa va ganditi cum vreti sa folositi ecranul dvs. Vreti ca ecranul sa fie portabil sau vreti sa il fixati permanent? Vreti un ecran modern si cu caracteristici deosebite? Sau vreti o solutie simpla si mai putin costisitoare? Mai jos aveti cele patru tipuri de ecrane pe care le oferim.
   
Ecrane portabile – Folosite atunci cand avem prezentari in diverse locatii
Ecrane de perete (manuale) – O alegere economica pentru ecranul care sta intr-o singura locatie
Ecrane actionate electric – Ecrane de proiectie de ultima generatie care adauga eleganta locatiei in care sunt amplasate.
Ecrane cu cadru – Panze pt proiectie care se pot monta pe rame speciale si care sunt instalate intr-o locatie fixa.
 
   
Exista o mare varietate de ecrane disponibile pentru fiecare dintre tipurile prezentate mai sus. Unele dintre ecrane pot include si alte optiuni cum ar fi suport stilizat, margini mascate ajustabile (reglabile), si multe altele. Pentru fiecare tip de ecran, exista o serie de accesorii disponibile.

Cand alegeti un ecran trebuie sa va hotarati daca vreti sa fie portabil (pt cei care calatoresc, hoteluri si sali de conferinte, mediul educational) sau fix /de perete (sali de consiliu, sali de cursuri sau home cinema).

Va recomandam sa cumparati proiectorul inainte sa alegeti un ecran.
 
Pasul 2 – Alegeti suprafata de proiectie

Modul in care suprafata de proiectie reflecta lumina, diferentiaza un tip de ecran de altul. Producatorii specifica atat gradul de amplificare, dar si unghiul de proiectie, pentru a va ajuta in alegerea suprafetei care vi se potriveste cel mai bine.

Incaperea unde proiectati beneficiaza de iluminare artificiala sau lumina naturala?

Materialul din care este realizat ecranul poate ajuta la minimizarea efectelor luminii ambientale. De asemenea, materialul din care sunt realizate ecranele poate creste contrastul si luminozitatea unei imagini proiectate.

   
 

Care este configuratia salii?

In sali cu latimea mai mare decat lungimea, o parte din auditori se pot afla intr-un unghi fata de ecran care sa le faca dificila urmarirea imaginii proiectate. In aceste situatii este de preferat o suprafata de proiectie cu un unghi larg. Salile lungi pot necesita ecrane de dimensiuni mai mari, pentru ca cei aflati in partea din spatele salii sa poata vedea detaliile clar.

Ce fel de imagini vreti sa prezentati?

Continutul prezentarii dumneavoastra are un rol important in alegerea ecranului care vi se potriveste cel mai bine. Panza gri este cel mai frecvent utilizata pentru home cinema, deoarece acest tip de material imbunatateste calitatea unei imagini video (prin marirea contrastului). Suprafetele de tip alb sau alb-mat se folosesc pentru aplicatiile business. In situatiile in care se doreste obtinerea unor culori cat mai reale o suprafata de proiectie de tip alb sau alb-mat va oferi cea mai buna reprezentare a culorilor.

 
 
Aplicatii
Tip suprafata recomandata
Video (TV, VHS, sau DVD )
gri, alb sau alb mat
Diapozitive 35mm ( diaproiector )
alb sau alb mat
PowerPoint
alb sau alb mat
Tabele sau aplicatii CAD (high-res, high detail)
alb sau alb mat
 
Pasul 3 – Alegeti formatul dorit
   

Sistemul NTSC, semnalul video si cel de la computer transmit imaginea in raport aspect de 4:3.

Pentru HDTV raportul aspect al imaginii este de 16:9. Multe dintre filme sunt proiectate in sistem cinema chiar si intr-un raport mai mare decat cel de mai sus. Cele mai utilizate ecrane de proiectie comercializate de noi sunt in formatele 4:3 si 16:9.

Marginile de mascare pot fi aplicate (si indepartate ulterior) pentru a elimina dungile negre atunci cand raportul aspect proiectat nu este cel nativ (un proiector cu format 4:3 proiecteaza o imagine in format 16:9). Marginile de mascare amplifica luminozitatea imaginii proiectate pe ecran. Ochiul uman percepe o imagine cu un contrast si o claritate mai mare in culori stralucitoare.

 
   
Aplicatii
Raport aspect
NTSC Video ( Standard SUA pentru emisii TV )
4:3
PAL Video ( Standard European pentru emisii TV )
4:3
HDTV Video (Standard pentru TV de inalta definitie)
16:9
Cinemascop (format film de 35mm utilizat in cinematografe)
>16:9
 
Pasul 4 – Alegeti dimensiunea ecranului potrivit

Dimensiunile ecranului trebuie sa raspunda nevoilor dvs.
Un ecran de dimensiuni mici nu va fi potrivit pentru un amfiteatru, dar un ecran de dimensiuni mari ar fi mult prea mare pentru o sala de intalniri mica sau pentru home cinema.
Trebuie de asemenea sa stiti care sunt performatele proiectorului dumneavostra si care este distanta optima de proiectie fata de ecran Alti factori care trebuiesc luati in calcul sunt configuratia salii si numarul de auditori.

Recomandarile noastre
- Inaltimea ecranului ar trebui sa fie egala cu 1/6 din distanta de la ultimul rand de scaune si pana la ecran, putandu-se astfel urmari in conditiile optime scrisul si detaliile imaginii proiectate.
- Ideal este ca primul rand de scaune sa fie dispuns la o distanta fata de ecran egala cu doua inaltimi de ecran.
- Marginea inferioara a ecranului trebuie sa fie la o distanta de minim 1,2 m de la podea, pentru ca cei care se afla in partea din spate a salii sa urmareasca intreaga suprafata a ecranului.

 
Se recomanda ca mai intai sa cumparati proiectorul si apoi sa selectati ecranul. De ce?
Deoarece chiar si cu cele mai bune rapoarte, se poate intampla ca ecranul cumparat sa nu fie cel potrivit, iar in cele mai multe cazuri ecranul facut la comanda nu poate fi returnat. Instalati mai intai proiectorul, porniti-l si apoi decideti ce dimensiune de ecran se potriveste cel mai bine nevoilor dvs. In acest fel veti putea sa va convingeti ca proiectorul indeplineste cerintele dvs. Schimbarea proiectorului poate necesita si schimbarea ecranului (alta dimensiune sau alt tip de suprafata) datorita distantei de proiectie, contrastului si a luminozitatii.
Mai aveti si alte intrebari?
Sunati la 021 321 39 95 !
Specialistii nostrii va vor oferi cea mai buna consiliere si cele mai bune preturi.
 

___________________________________________________________________________________________________________________________
Site optimizat pentru o rezolutie de 1024x768 si apartinand 3G International srl.
Ultima actualizare 25 Februarie 2008.
Webmaster